על טכניקות Taping וחבישות

עוד בימי היפוקרטס בוצע סוג של חבישות לגלדיאטורים.

בעידן המודרני- חבישות למתאגרפים וספורטאים שמטרתן קיבוע והגנה על האיבר החבוש, תוך הפחתת התנועה בו. בד"כ בוצעו באמצעות טייפ ריגידי(קשיח)

שנות ה – 80 – התפתחו חבישות באמצעות טייפ ריגידי – לויקוטייפ / אנדורה טייפ – לשיקום מפרק פיקה-ירך ולתיקון מנח גפה תחתונה , ע"פ הפיזיותרפיסטית האוסטרלית ג'ני מקונל.

בהמשך לחבישות לגפה התחתונה התפתחו גם טכניקות taping לכתף ולגב. קיימות טכניקות לייצוב הקרסול ולהקלה על פלנטר פשיטיס בכף הרגל, טכניקות לייצוב מפרקי האצבעות בכף היד ולהקלה על מרפק טניס ועוד רבות אחרות. 
גם בריאן מליגן, פיזיותרפיסט ניו-זילנדי , מהמובילים בעולם הפיזיותרפיה, שפיתח שיטה לטיפול מנואלי על פיה המטפל מבצע תיקון ידני של מנח מפרקי שגוי בעוד המטופל מבצע תנועה אקטיבית לכוון הבעייתי, פיתח טכניקות טייפינג שעושות שימוש בטייפ ריגידי ומטרתן שימור תיקון המנח השגוי עלמנת לאפשר תרגול התנועה הבעייתית ללא כאב גם לאחר סיום סשן טיפולי בקליניקה.

חבישות אלו , בשונה מהחבישות בעבר, לא נועדו לקבע / למנוע תנועה מפרקית, אלא לתקן מנח "שגוי" של המפרק כל עוד תיקון זה משפר באופן משמעותי את יכולת המטופל לבצע תנועה או תפקוד שהתקשה בו קודם .

יש לציין שטכניקות אלו אכן משיגות לרוב את השינוי הרצוי ורוב הקלינאים, מיום שלמדו להשתמש בטכניקות אלו, משלבים אותן בטיפול במידה רבה בשל היכולת לשמר את ה"תיקון" במנח ששיפר את יכולת המטופל בקליניקה, גם לאחר שהטיפול הסתיים והמטופל פנה לענייניו.

חלק מחבישות אלו מבוצעות לשימור תיקון מנח מפרקי שגוי (לדוגמה פיקה שמונחת לאטרלית בתעלה עליה היא יושבת בפמור (עצם הירך הארוכה) או ראש זרוע קדמי, שמבצע תת פריקה קדמית ממקומו בתושבת שבשכמה) בעוד אחרות מבוצעות להורדת עומס (unloading) מרקמה כאובה על ידי איסוף והרמת הרקמה רכה שמסביב לאזור הכאב. בטכניקות להורדת עומס אפשר גם להקל על כאב שמקורו גירוי עצבי כמו במקרים של לחץ על שורש עצב בשל פריצת דיסק בגב התחתון.

לויקוטייפ ניתן להניח על טייפ גמיש היפו-אלרגי (פיקסמול /אנדורה פיקס) לאנשים שעורם רגיש, אך אצל האחרים ניתן להניח אותו ללא טייפ תחתי ולשפר בכך את יעילותו. את הטייפ ניתן להשאיר על העור כ 24-48 שעות. להסרתו יש לקבל הדרכה נכונה, על מנת למנוע פציעות שמקורן בהסרה שגויה.

      

טכניקה לתיקון מנח פיקה לאטרלית      טייפ למפרק פיקה - ירך (PFJ)


 טייפ לתיקון מנח אגן להקלה על כאבים באזור האגן
 

בדור ה"חדש" של הטייפינג, נעשה שימוש בטייפ אלסטי נושם הקרוי קינזיוטייפ  (KT Tape )
את הטייפ הזה המציא ד"ר קנזו קאזה, כירופרקט וקינזיולוג ממוצא יפני, יליד ארה"ב בשנות ה - 70.הוא הבחין שהנחת טייפ ש"מרים" את העור והרקמה הרכה מקלה על מטופלים מסוימים.תוך עבודתו עם הטייפ הוא פיתח טכניקות שונות לשימוש בו. 
עם השנים התרחב השימוש משיקום לספורט וכיום בתחרויות בינלאומיות רבות (ראה אולימפיאדת בייג'ינג) ניתן לראות KT מונח על ספורטאים רבים. בארה"ב החלו להשתמש בטייפ זה בשנות ה 90, שם נעשתה דרך הפוכה בשימוש -מהספורט אל השיקום.

תכונות הטייפ: הטייפ עשוי כותנה סרוקה, ובשונה מקודמיו הדבק (אקרילי, היפו-אלרגי) מונח עליו באופן לא רציף ובאופן גלי, עם מרווחים אשר מאפשרים אוורור העור, מעבר נוזלים וזיעה.
באופן זה הטייפ יכול לשרוד על העור ללא נשירה במשך מספר ימים (3-5) מחד , ומאידך פוחת מאד הגירוי לעור מכך שהטייפ "נושם".
בשל גמישותו מאפשר ה KT טווח תנועה מלא של המפרק והשריר עליהם הוא מונח.

שימושי הטייפ: להקלה על כאבים, עידוד עבודת שרירים או הרפייתם, זירוז פעילות לימפטית להורדת נפיחות או בצקת ע"י הרמה עדינה של העור ופתיחת צינוריות הלימפה. ניסיון מראה ששימוש זה לאחר ניתוחים מפחית באופן משמעותי ובמהירות רבה את הנפיחות ומקל בכך על חזרה לתנועה ותפקוד תוך הפחתת הסיבוכים הכרוכים בנפיחות.
כאמור, הטייפ משמש להקלה על כאבים ממקור שריר- שלד בכל איזור בגוף, להורדת נפיחות לפני ואחרי ניתוחים, למניעת פציעות ספורט ואף לשיפור ביצועים.
ניתן לטפל בו גם באוכלוסיות ילדים ונשים הרות ללא חשש וכן בקשישים לאחר אירוע מוחי או בכאלו הסובלים ממצבים נוירולוגיים אחרים.

אופן השימוש: KT מניחים ע"פ כיוון איסוף הרקמה הרכה שמקל על המטופל לבצע תנועה / פונקציה כאובה.
אם הרמת העור בזרוע לכוון הכתף מקלה על תנועה בכתף, עוגן הטייפ (בסיסו) יונח מעל הכתף והמשך הטייפ כלפי מטה . מאחר והטייפ אלסטי, עם הסרתו מהנייר עליו הוא מונח במתח מסוים, הוא "שואף" לחזור אל העוגן שהונח ראשון, בכך הוא ירים את עור הזרוע לכוון הכתף וישמר את הורדת העומס שמקלה על המטופל.

כיצד הטייפ פועל? לשם טיפול נכון יש לקבוע את מטרות הנחת הטייפ ע"פ צורכי המטופל .
הנחת הטייפ צריכה להיעשות בכוון המתאים – זה שמשפר את ביצועי המטופל – ובמתח מתאים של הטייפ המכוון למערכת המטופלת.
 
לפיכך רצוי להיעזר במי שהוכשר לשימוש בטייפ ומכיר את עקרונות השימוש. לאחר זיהוי אופני השימוש המתאימים ובחינת השפעת הטייפ, יוכל הפיזיותרפיסט להנחות את המטופל להנחה עצמית.

 

             
 KT לטיפול במרפק טניס           

KT לכאבים בכתף - להרפיית דלטויד   

 

לסיכום, שימוש בטייפינג הנו אחד מהכלים העומדים לרשות הפיזיותרפיסט . כלי זה הוא יעיל ביותר לשימור האפקט הטיפולי גם כאשר המטופל יצא מהקליניקה ויותר מכך, ניתן להשתמש בו כדי למנוע פציעות ואף לשפר ביצועים.
עם זאת חשוב לציין שהנחת הטייפ נעשית אחרי בדיקה יסודית שמטרתה זיהוי הגורמים לכאב או להגבלה בתנועה. לאחר שאלו זוהו יקבע הפיזיותרפיסט מהי מטרתו בהנחת הטייפ ולפיה יבחר בשימוש בטכניקות השונות ובסוג ה- taping המתאים לבעיה המטופלת ולמטופל שלפ
ניו.