טיפול בסחרחורות

קצב החיים בעולם המודרני מטורף... לעתים אף ניתן לאמר מסחרר...

אם עברתם את גיל ה - 50 ולעתים אפילו לפני כן, יתכן וסבלתם מסחרחורת שמקורה אינו באורח החיים המודרני אלא בתהליכים
המתרחשים באוזן הפנימית שלכם או במבנים הקשורים אליה.

 

 

 

הנה מאמר בנושא סחרחורת  שיסביר לכם חלק ממה שאולי חוויתם. מקווה שלא תחוו זאת שוב, אך דעו שהתופעה ניתנת לטיפול יעיל בפיזיותרפיה
תהיו בריאים 

 

 

הכל על סחרחורת , מה זה ואיך מטפלים בזה בפיזיותרפיה ??!

לפני מספר שבועות צלצל הנייד שלי. על הקו היתה אישה בשנות ה 30 לחייה, שקיבלה את המספר בדרך לא דרך וביקשה עזרה , טיפול בסחרחורות קשות שתקפו אותה, המלוות בבחילות והקאות. 
היא נשמעה מותשת וחולה.

יום למחרת היא הגיעה לקליניקה. לאחר בירור קצר לשלילת בעיות נוספות בדקתי אותה ואיתרתי סחרחורת מסוג ורטיגו, BPPV של התעלה האופקית . 
מייד לאחר מכן ביצעתי טיפול בעזרת מנובר ע"ש סמו, הסברתי לה ממה עליה להמנע ושלחתי אותה לביתה. 
יומיים לאחר מכן כאשר התקשרתי אליה, לא זיהיתי את קולה, היא נשמעה עירנית ובריאה והודתה לי מאד על הטיפול !  
 

אני מקווה שלא תחוו סחרחורות, אבל דעו שאם קרה, הטיפול לרוב הוא פשוט ויעיל ואל תתמהמהו.

הנה קצת מידע על סחרחורות :

סחרחורת סיבובית אמיתית, או "ורטיגו", נובעת לרוב משיבוש בפעילות האיבר הוסטיבולרי הפריפרי המצוי באוזן הפנימית.

באוזן 3 מדורים- אוזן חיצונית או תעלת השמע, אוזן תיכונה המצויה מאחורי עור התוף ובה שלושת עצמימי השמע והאוזן הפנימית הבנויה בתוך חלל בעצם הגולגולת.

באוזן הפנימית מצוי מבנה הקרוי השבלול ומעורב בתהליך השמיעה ושני מבנים נוספים האחראים על שווי המשקל- התעלות החצי עגולות המייצגות את התלת מימד ומזהות תנועה סיבובית והאוטוליט הרגיש להטיית הראש ולתאוצה קוית מישורית או אנכית.

 

כאשר האיבר הוסטיבולרי, מערכת הראייה והמערכת הפרופריוצפטיבית (מערכת איברי חישה המצויים בשרירים ובמפרקים) מזהים תנועה, הם מדווחים למח.

במצב תקין, המידע המגיע משלושת המערכות הללו תואם מבחינת כוון ומהירות התנועה. 
כאשר יש אי-התאמה כלשהיא , זהו הזמן בו נוצרת סחרחורת.

המח מאומן בפענוח המידע המגיע משתי האוזניים ומשווה ביניהן. כאשר הדיווח המגיע משתי האוזניים אינו תואם, גם אז תיווצר סחרחורת.
 

חשוב להזכיר את הקשר העצבי הקיים בין המערכת הוסטיבולרית לשרירי גלגל העין שמטרתו לכוונן את תנועות העיניים בהתאם לתנועת הראש ולשמר בכך את מיקוד המבט. 
במצבים מסויימים בהם המידע המגיע מאחד מחלקי המערכת הוסטיבולרי אינו מייצג נכונה את מהירות תנועת הראש , תנועת גלגל העין אל האובייקט עליו אנו מסתכלים לא תהיה מדוייקת ולשם מיקוד המבט, המח ייצור פלט שיפיק תנועה נוספת, מתקנת, שמטרתה להביא את האובייקט אל מרכז הרשתית. 
התנועה הראשונית המוטעה והתנועה המתקנת שרצופה לה קרויות בעברית ניד ובלועזית ניסטגמוס.

סחרחורת סיבובית אמיתית שמקורה באיבר הוסטיבולרי הפריפרי נחלקת לשני סוגים עיקריים:

אז מה עושים ?

הטיפול בפיזיותרפיה מתבצע לאחר תשאול ובדיקה מדוקדקים לשלילת גורמים ממקור אחר לסחרחורת.

BPPV: 
בעזרת טיפול ידני (אפלי מנובר או מנובר ע"ש סמו) עדין ניתן להוביל את רסיסי הגבישים בתוך התעלה החצי עגולה שאותרה כבעייתית, אל מקום בו הם יכולים להיספג ולצאת מן המערכת. 
טיפול אחד או שניים יספיקו  ברוב המקרים על מנת לפתור את המטופל מהסחרחורת, קשה ככל שהיתה !!

תת תגובתיות: 
לאחר בדיקה מדוקדקת מותאמת תכנית תרגילים. מטרתה להרגיל את המח לזהות את המידע מהאוזן הפגועה כשגוי ו"לכוונן" אותו ע"פ המידע המגיע מהאוזן השניה התקינה וממערכות החושים האחרות האחראיות לשווי המשקל (ראיה ופרופריוספציה).
לעתים הסתגלות זו או קורית באופן ספונטני , אך לא פעם באופן חלקי בלבד. במקרים אלו יהיה צורך בתרגול מותאם שישלים את התהליך.

התרגול מותאם לממצאי הבדיקה האפשריים בעת ירידה בתגובתיות (היפו-רפלקסיה) האיבר הוסטיבולרי שהם כאמור סחרחורת, הפרעות במיקוד מבטופגיעה בשווי המשקל.

כשם שתרגול בודד בחדר כושר לא יכין אותנו למרתון, כך גם תרגול זה דורש התמדה ומשכו ארוך יותר עד להשגת התוצאות. כאשר התרגול מותאם נכון ומינונו מספק, אחוזי ההצלחה גבוהים מאד!

התרגול לטיפול בסחרחורת קרוי הביטואציה (הפירוש המילולי- "הרגלה, סיגול") ובו תוך חזרה על מרכיבי התנועה המפיקים סחרחורת במינון מתאים (משך ותדירות) נוצרת במרכזים הרלבנטיים במח למידה של השגיאה בקריאת המידע באיבר הוסטיבולרי הפגוע ומתבצעת התאמה של הפלט שהם מייצרים כך שהסחרחורת פוחתת והולכת.

התרגול לשיפור מרכיבי שווי משקל ומיקוד מבט חסרים: כאשר הפגיעה היא חד צדדית מבוצע תרגול אדפטציה (הסתגלות). דרגת הקושי הולכת ועולה על מנת לעבוד תמיד בגבול העליון של היכולות הקיימות ולעודד תיקון הפלט המוטורי (גירוי עצבי להפעלת שרירים) מהמרכזים האחראיים לכך אל שרירי הגו והגפיים לשווי משקל ולשרירים המניעים את גלגל העין לשיפור מיקוד המבט

תרגול שווי משקל : המטופל יתרגל שווי משקל בתנוחה שהוא מתקשה אך מסוגל לשמר  למשל עמידת עקב בצד אגודל או עמידה עם רגל אחת על מדרגה. בדרך כלל נוסיף לתרגול סיבובי ראש וגו- בסיבוב הראש מופעל איבר שווי המשקל באוזן- והמטופל יתבקש לבצע מספר סטים, 3 פעמים ביום.

תרגול למיקוד המבט: המטופל יתבקש למקד המבט על כרטיס /קלף ולהניע הראש מצד לצד תוך שימור התמונה ברורה.
 

בריאות שלמה!